Afvalwater reinigen met energieoverschot

Met behulp van Danfoss frequentieregelaars zorgt de waterzuiveringsinstallatie in het Deense Aarhus niet alleen voor schoon water, maar produceert ook meer elektriciteit en warmte dan wordt verbruikt.

— donderdag 16 april 2015 Op Danfoss

Water- en afvalwaterinstallaties zijn in de meeste gemeenten verantwoordelijk voor het grootste deel van het elektriciteitsverbruik, gewoonlijk 25-40% van het totale energieverbruik. In het Deense Aarhus is het lokale waterleidingbedrijf erin geslaagd om de afvalwaterinstallatie van een simpele afvalwaterinstallatie te transformeren naar een systeem dat tevens werkt als een warmtekrachtkoppelingscentrale.

In 2014 produceerde de afvalwaterinstallatie in Aarhus 140% elektriciteit en een warmteoverschot van 2,5 GWh. Dit overschot wordt naar het stadsverwarmingssysteem in de stad geleid, waardoor de koolstofvoetafdruk wordt verlaagd. De gecombineerde productie van warmte en elektriciteit komt overeen met een energieproductie van 190-200%, wat 90% meer is dan de installatie verbruikt. 

Dit is te danken aan geavanceerde procesoptimalisatie en het gebruik van meer dan 120 VLT® AQUA Drive frequentieregelaars van Danfoss als regelelement op bijna alle roterende apparatuur. Dankzij de frequentieregelaars kan de afvalwaterinstallatie wijzigingen in de belasting tijdens de 24-uurscyclus opvangen en energie besparen. Bij een optimale werking wordt ook de maximale hoeveelheid slib/koolstof voor de gistingstank geleverd. Het gas dat hierbij vrijkomt, wordt gebruikt voor de productie van zowel elektriciteit als warmte.

Aarhus Water heeft de ambitie om de energieproductie nog verder uit te breiden en zo veel overtollige energie uit de afvalwaterzuiveringsinstallaties te produceren, dat die ook toereikend is voor de energievraag voor de drinkwatervoorziening van de stad. Zo wordt de grootste elektriciteitsverbruiker in de gemeente getransformeerd tot een energieneutrale partij.

 

Sociale media Doe mee

Wilt u met ons communiceren?

Leer ons kennen en neem deel aan het gesprek