Danfoss producten in 100% groene Noorse supermarkt

De REMA 1000 supermarkt in het Noorse Trondheim onderscheidt zich van de meeste andere kruidenierswinkels. De supermarkt is 100% groen en is uitgerust met een innovatieve oplossing van Danfoss waarmee de winkel een energiebesparing van 30% kan behalen.

— vrijdag 8 augustus 2014 Op Danfoss

REMA 1000 lijkt op een gewone supermarkt, maar dat is maar schijn: de winkel heeft gras op het dak, luchtgordijnen bij de ingang, vier 170 m diepe energieschachten en speciale panelen die op de buitenkant van het pand zijn bevestigd, om te zorgen voor het efficiëntste gebruik van natuurlijk licht in het pand.

Het belangrijkste is echter dat REMA 1000 groen is als het gaat om energiebesparingen: de supermarkt heeft een gloednieuw warmteterugwinningssysteem op basis van CO2. Het uitgangspunt van de nieuwe oplossing is dat het koelsysteem in de winter ook dient als warmtepomp en in de zomer voorziet in koeling voor de luchtbehandelingsunit. 

De restwarmte van het koelsysteem wordt benut voor vloerverwarming, voor het verwarmen van de lucht naar de ventilatie-unit en voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de trottoirs tijdens de koude Noorse winters.

De oplossing helpt de supermarkt om het energieverbruik met 30% te verlagen.

 

Sociale media Doe mee

Wilt u met ons communiceren?

Leer ons kennen en neem deel aan het gesprek