Energievraag met 94% verminderd in oud wooncomplex

In de buitenwijk Niehl in het Duitse Keulen is het oude Ford-wooncomplex volledig gerenoveerd. Hoewel de levensstandaard is verhoogd, is de verwarmingsvraag met 94% afgenomen. Een verwarmingsconcept van Danfoss heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.

— donderdag 16 april 2015 Op Danfoss

De drie verdiepingen tellende huizen in het complex werden in 1950/51 gebouwd voor de medewerkers van de Ford-fabriek. In 2009 voldeden ze niet meer aan de nieuwste normen en daarom werden ze gerenoveerd en uitgebreid gemoderniseerd, op het gebied van zowel architectuur als energie.

Vóór de renovatie bedroeg het energieverbruik in de gebouwen ongeveer 290 kWh/m2 per jaar. Na de renovatie zijn de gebouwen zo goed geïsoleerd en zo energiezuinig dat het energieverbruik is afgenomen tot een gemiddelde van 47 kWh/m2 per jaar. 

De energie wordt aan de 264 appartementen geleverd via met laag-calorisch gas gestookte ketels. 60% van het water wordt verwarmd met behulp van zonnepanelen en vervolgens naar het lokale verwarmingsnetwerk gevoerd. Van daaruit wordt het water op efficiënte wijze via Danfoss afleversets naar de radiatoren in elk appartement gedistribueerd. Elke afleverset omvat ook een verswatersysteem voor het veilig en hygiënisch verwarmen van het gedecentraliseerde drinkwater dat in de keuken en badkamer wordt gebruikt.

Daarnaast zorgen Danfoss radiatorthermostaten voor een nauwkeurige regeling van de warmte die door de radiatoren wordt geleverd.

Op dit moment heeft de terugdringing van energieverspilling geresulteerd in hogere huuropbrengsten voor de verhuurder en tevens in lagere energierekeningen voor de bewoners.

 

Sociale media Doe mee

Wilt u met ons communiceren?

Leer ons kennen en neem deel aan het gesprek