Energiebesparingen op het grote doek

Een van de grootste bioscoopexploitanten in het VK heeft het energieverbruik met 12% teruggedrongen en 1,5 miljoen euro op jaarbasis bespaard nadat hij in 68 van zijn vestigingen VACON® frequentieregelaars liet installeren. De frequentieregelaars voorzien in een verbeterde regeling van de luchtbehandelingsunits bij de bioscopen. Ze zijn gespecificeerd en geïnstalleerd door e-fficient Energy, een specialist op het gebied van energiebesparing en spanningsoptimalisatie en -regeling. De units regelen en circuleren de lucht binnen airconditioningsystemen. VACON® frequentieregelaars worden geproduceerd door Vacon, een bedrijf dat sinds december 2014 eigendom is van Danfoss.

— vrijdag 13 februari 2015 Op Danfoss

De engineers bij e-fficient Energy wisten dat het plaatsen van frequentieregelaars een veel betere regeling mogelijk zou maken, omdat de motoren bijna voortdurend onder het maximale toerental kunnen werken. De volledige capaciteit van luchtbehandelingsunits is gewoonlijk slechts nodig op een paar warme dagen in de zomer. Als je bedenkt dat de energie die in dit soort toepassingen door een motor wordt gebruikt, ongeveer evenredig is aan de derde macht van het toerental, is het energiebesparingspotentieel enorm. Zo daalt het energieverbruik met bijna 30% als het motortoerental met slechts 10% wordt verlaagd.

Bij het selecteren van de juiste frequentieregelaars voor deze toepassing moesten de engineers rekening houden met een aantal belangrijke eisen. De frequentieregelaars moesten betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn en tevens waar voor hun geld leveren. Ze moesten ook compact zijn, aangezien de ruimte op veel van de locaties zeer beperkt is. Een installatie zonder behuizing of enige andere vorm van bescherming was daarom geen optie. Omdat eerder al uitstekende ervaringen waren opgedaan met Vacon, een bedrijf dat sinds december 2014 eigendom is van Danfoss, viel de keuze op VACON 100 FLOW frequentieregelaars en VACON 100 X frequentieregelaars.

Deze frequentieregelaars zijn inmiddels geïnstalleerd in alle 68 vestigingen van de bioscoopexploitant in het VK, met een gemiddeld aantal van 16 benodigde frequentieregelaars per vestiging. In alle gevallen bleek de installatie en inbedrijfstelling heel eenvoudig, en de frequentieregelaars werken zonder enige problemen.

In zijn vestigingen in het VK heeft de bioscoopexploitant het energieverbruik met zo'n 12% teruggedrongen, dankzij de nieuwe luchtbehandelingsunits die zijn uitgerust met Vacon frequentieregelaars. Dit komt neer op een besparing van 1,5 miljoen euro op jaarbasis.

 

Sociale media Doe mee

Wilt u met ons communiceren?

Leer ons kennen en neem deel aan het gesprek