Klein dorp zet grote stappen voor klimaatbescherming

Het dorpje Großbardorf in Duitsland wekt stroom op met behulp van zowel zonnepanelen (ook wel fotovoltaïsche of PV-panelen genoemd) als een energiecentrale waar biogas wordt bijgestookt. De overtollige energie wordt verkocht. Dankzij Danfoss technologie kan restwarmte van de energiecentrale optimaal worden benut voor verwarming en warm water.

— donderdag 16 april 2015 Op Danfoss

Großbardorf in Neder-Franken laat zien hoe kleine gemeenschappen grote dingen kunnen doen. Het 950 inwoners tellende dorp heeft een eigen biogasinstallatie, die door boeren uit de regio wordt geëxploiteerd. Elektriciteit wordt opgewekt in een warmtekrachtkoppeling (WKK)-centrale. Gecombineerd met de elektriciteit vanuit een groot fotovoltaïsch systeem, wekt het dorp vier keer zoveel energie op als het zelf verbruikt, zodat de overtollige energie kan worden verkocht.

Restwarmte van de gecombineerde productie van warmte en elektriciteit van de met biogas bijgestookte energiecentrale wordt opgeslagen in een 6 km lang lokaal verwarmingsnetwerk en wordt gebruikt voor het verwarmen van de school, het gemeentehuis, de crèche, de kerk, de pastorie en meer dan 110 huishoudens, en dit alles op milieuvriendelijke wijze. Danfoss technologie wordt gebruikt om de thermische energie van het verwarmingsnetwerk aan de individuele klanten te leveren. 150 Danfoss afleverstations zijn onderling gekoppeld en zorgen voor een optimale en efficiënte warmtedistributie – met energiebesparingen die oplopen tot 15%. 

Zo zorgt Danfoss voor een hogere energie-efficiëntie en dus een lagere CO2-uitstoot, terwijl klanten kunnen profiteren van een comfortabelere leefomgeving en lagere kosten.

 

Sociale media Doe mee

Wilt u met ons communiceren?

Leer ons kennen en neem deel aan het gesprek